Arkitektur og kjærlighet
Kjære arkitektkollegaer i hele landet, takk for en varm velkomst som president!
Takk for fine møter med dere i lokalforeningene – jeg blir inspirert, imponert og stolt over å få representere dere.
Det nye NAL-styret har hatt flere møter og jobber med å stake ut kursen for de kommende årene. I Arkitektenes hus produserer sekretariatet saker på høygir: innspill til arkitekturpolitikk, strategi for å få flere arkitekter i offentlige stillinger, digital veileder for arkitektkonkurranser og planlegging av neste års Bylivkonferanse og Arkitekturdag. Jeg har hatt et spennende møte med helseministeren om boformer, vært med på materialtreff med leverandører og vært på styreseminar med Oslo arkitekturtriennale (som i neste utgave stiller spørsmålet «Hva om naturen kom først?»). Jeg satte også stor pris på å treffe en fremadstormende gjeng som er nyforelsket i arkitektur, nemlig styret i NAL student. Det var også gøy å bli invitert inn i hjemme-hos-podkast-studioet til arkitektstudenten Magnus Stokke.
Takk også for hyggelige meldinger og støtte når jeg har uttalt meg i pressen, som her i Dag og tid om Arkitekturopprøret, eller til kronikken jeg skrev i NRK ytring, hvor jeg tar til orde for å beskytte arkitekttittelen og heve ambisjonene for arkitekturen i Norge. Det å argumentere for arkitekturens betydning i lys av helse gir gjenklang hos folk. God arkitektur kan være forebyggende samfunnsmedisin, og dårlig arkitektur det motsatte.
Vi lever i en krevende tid, og utfordringene står i kø. I tillegg til klimakrise og naturkrise, ensomhetskrise, økende psykisk uhelse blant barn og unge, boligkrise, kriger og økonomiske nedgangstider, opplever arkitektfaget press fra flere kanter. Høy rente, høye material- og byggekostnader, lav byggeaktivitet og færre attraktive arkitektoppdrag. Mange byggeprosjekt snappes av fagmiljø uten formell arkitektkompetanse, også kalt pirat-arkitekter. I samtale med Forskerforum fikk jeg utdype argumentasjonen for å beskytte arkitekttittelen.
Midt oppi alt hagler det med kritikk mot ny arkitektur. Måten kritikken deles ut på oppleves ofte unyansert, urettferdig og sårende. For det er jo ikke arkitekten alene som setter alle premissene for det som skal bygges. Derfor går vi i forsvar, selv om vi innerst inne er enige i deler av kritikken. Hvordan kan vi komme oss videre? NAL jobber med å påvirke politisk. Heve ambisjonene for det vi bygger. Realisering av en ny arkitekturpolitikk. Bedre bestillinger. Dette er et langsiktig arbeid som har pågått lenge og som fortsetter med full styrke.
Men hva kan hver en av oss gjøre?
Jeg tror på at samarbeid er roten til alt godt, og at ingen vinner uten at alle vinner. Jeg mener at samtiden kan skape rom for flere uttrykksformer og flere stilarter. Arkitektur angår oss alle, og engasjerer oss alle. Alle har vi rett til å ytre oss og mene noe om arkitektur. Men jeg tror det er på tide at vi forsøker å bli klokere sammen og anerkjenne at arkitekturen kan bli bedre med involvering, forståelse og ydmykhet for hverandres perspektiv. Jeg håper på mer samarbeid og flere samtaler om arkitektur, der målet er å finne en vei sammen. Det er kloke hoder i alle leire, og slik jeg ser det har vi mange sammenfallende synspunkter som vi formidler med litt ulike ord og begreper. La oss starte med det vi har til felles og prøve å forstå hverandre og fokusere på vårt felles mål om gode, menneskevennlige og vakre steder! Jeg tror det er på tide med diplomati og å lete etter en vei sammen.
Når folk etterspør bedre og vakrere arkitektur, så er det vi arkitekter som må svare. Ta tilbake gleden ved det å formgi, bruke hele verktøyskassen og la materialer, farger, struktur, tekstur, lys og skygge, proporsjoner, skala og detaljering berike våre bygg, fasader og byrom! Hjelp samfunnet til å få estetiske ambisjoner! Vis det norske folk at vakker arkitektur kan være mye mer enn klassiske fasader!
Arkitekturopprøret har vekket folk og byggebransje og økt arkitektenes bevissthet, skapt momentum. Denne energien kan vi bruke til å bygge nye og spennende prosjekter, der vi norske arkitekter går foran og viser vei for en ny, bærekraftig, vakker og sanselig arkitektur. Gi formsvar og estetiske utrykk til menneskelige behov, som er tilpasset stedet, som respekterer jordas tålegrenser og skåner jordas ressurser, som er vakkert for det menneskelige øyet, som inkluderer folk i alle aldre og skaper merverdi for brukere og omgivelser!
Faget vårt er viktigere enn noensinne og vi må tro på arkitekturens kraft til å løse kriser, skape vakre steder og bygge et godt samfunn. La kjærligheten til arkitekturen skinne igjennom, og la oss dele gode og inspirerende eksempler med hverandre!
Tina Larsen, president i Norske arkitekters landsforbund