Konkurranse
Publisert 11. mars 22
Av: Gisle Nataas

Fire plukket ut til å konkurrere om Kunsthall Innlandet

Fire arkitektkontorer, to danske og to norske, er valgt ut til å delta i konkurransen om Kunsthall Innlandet, en underjordisk utvidelse av Lillehammer kunstmuseum.

Publisert 11.03.2022
Av: Gisle Nataas
De utvalgte på plass i Lillehammer. Foto: NAL
De utvalgte på plass i Lillehammer. Foto: NAL

Vinneren av den begrensede plan- og designkonkurransen offentliggjøres cirka 1. juli 2022. Den nye kunsthallen skal ligge under bakken på Stortorget i Lillehammer og i tett tilknytning til eksisterende kunstmuseum.

De fire finalistene er:

  • Dorte Mandrup A/S og Marianne Levinsen landskap ApS
  • Lundgaard & Tranberg arkitekter, SLA, Ram arkitektur (Lillehammer), Aaen Engineering
  • MDH arkitekter SA, JKMM Arkkitehdit OY, MASU planning ApS
  • Snøhetta

Til sammen var det 31 arkitektkontorer som meldte sin interesse for å delta. Ettersom kunsthallen skal bygges ved Stortorget i Lillehammer var det et krav at kontorene også hadde kompetanse innen landskapsarkitektur.

Det var oppstartsseminar for de fire kontorene onsdag 9. mars 2022 i Lillehammer.

Kort om Lillehammer kunstmuseum
Lillehammer Kunstmuseum ble grunnlagt i 1927, på hundreårsjubileet for etableringen av Lillehammer. Det er det største kunstmuseet mellom Oslo og Trondheim, og det eneste kunstmuseet i Innlandet fylke.

Lillehammer Kunstmuseum består av to hovedbygg. Det første sto ferdig i 1963. Det var tegnet av Erling Viksjø og integrerte kino og museum i samme bygg. Mot Stortorget ble det i forkant av OL på Lillehammer i 1994 oppført et nybygg tegnet av Snøhetta, med nye og større utstillingslokaler og inngangsparti. Samtidig med Snøhettas nybygg ble det etablert en kunsthage med en fontenelignende bekk av Bård Breivik, som strekker seg i to plan mellom de to bygningsdelene.

I 2016 fikk museet og kinoen en ny utvidelse av det opprinnelige Viksjø-bygget med verkstedsrom på bakkeplan og en ny utstillingssal i et øvre plan, som ble utsmykket med en stor, dynamisk stålfasade av Bård Breivik.

Snøhetta utarbeidet en mulighetsstudie for prosjektet i fjor, og er også blant de fire finalistene i konkurransen.