Nye Elnesvågen sentrum i Hustadvika kommune

Elnesvågen ble nytt kommunesenter i Hustadvika kommune fra 2020. Fræna kommune gjennomførte et parallelloppdrag for å få på plass gjennomarbeidede løsningsforslag for utviklingen av sentrum i Hustadvika.

Elnesvågen sentrum. Illustrasjon: Oslo Works arkitekter, KOHT arkitekter og Asplan Viak
Elnesvågen sentrum. Illustrasjon: Oslo Works arkitekter, KOHT arkitekter og Asplan Viak

Vurderingsrapport

Parallelloppdraget Nye Elnesvågen sentrum i Hustadvika kommune. Utgitt av Norske arkitekters landsforbund på oppdrag av Fræna kommune

Om parallelloppdraget

Elnesvågen sentrum

Det har ikke vært gjennomført større tettstedprosjekt i Elnesvågen på lengre tid. Sentrumsutviklingen i Elnesvågen ligger betydelig etter andre kommunesenter det er relevant å sammenligne seg med i fylket, som Åndalsnes, Vestnes, Ulsteinvik, Fosnavåg og Ørsta. Våren 2016 møttes ordfører, kommunens administrasjon og næringsforum representanter fra Møre og Romsdal fylkeskommune for å diskutere deltagelse i fylkeskommunen sitt tettstedsprogram. Høsten 2016 vedtok Fræna kommunestyret å søke om opptak til tettstedsprogrammet.

– Kommunen, sammen med fylkeskommunen og Bylivsenteret så at behovet for et parallelloppdrag var tilstede. Et parallelloppdrag vil kunne gi kommunen gode innspill, tanker og ideer fra flere arkitektteam som kommunen kan bruke fritt i ettertid. Det er mange grunner til å kjøre en grundig prosess for stedsutvikling av kommunesenteret Elnesvågen. Kommunen har manglet et godt verktøy som legger premisser for framtidig utvikling. Det er viktig å vite hvor en skal - før en går dit, sier Øystein Bull-Hansen fra BYLIVsenteret som har vært rådgiver i prosessen.

Tre arkitektteam ble etter en prekvalifisering invitert til å delta i parallelloppdraget:

TEAM 1
Fragment AS, Snøhetta AS, Formløs architecture AS, K.NÆSS AS

TEAM 2
Ghilardi + Hellsten arkitekter, Norsam AS

TEAM 3
Oslo Works arkitekter. KOHT arkitekter, Asplan Viak

Det ble også nedsatt en vurderingsgruppe med en sammensetning som skulle sikre forankring og gjennomføringskraft. Gruppen har gått gjennom arkitektenes forslag, deltatt på alle seminar i parallelloppdraget, gått gjennom alle innspill, og utarbeidet denne rapporten. Rapporten inneholder anbefalinger og strategier for gjennomføring. Dette skal kommunen og andre aktører bruke i utviklingen av sentrum i Hustadvika.

BYLIVsenteret har bistått kommunen, samt ledet vurderingsgruppen.