Japan og Vestens arkitektur
Torsdag 16. januar kommer arkitekt og kurator for samtidsarkitektur på Nasjonalmuseet, Joakim Skajaa, til hagestua for å fortelle om prosjektet "Japan og Vestens arkitektur". Prosjektet ble tildelt OAFs stipend for videreutdanning i 2023, og samme sommer reiste Skajaa til Japan.
Arrangementet skulle egentlig blitt avholdt 28. november, men har blitt utsatt til 16. januar.
Han skriver om prosjektet:
"Det er nesten litt pinlig å søke om støtte til å reise til Japan.
Kanskje er det det landet utenfor kontinentet som besøkes
oftest av norske arkitekter. Nettopp derfor vil jeg si, er ny
kunnskap om dette landets relasjoner til den norske
arkitekturen og arkitekturhistorien viktig.
I dette prosjektet vil jeg gjøre to ting. For det første vil jeg
undersøke de norske arkitektenes studieturer til Japan etter
krigen. ... Det andre jeg vil gjøre er å gjennomføre en egen
reise til Japan, og da vil perspektivet være et annet. Det jeg
interesserer meg for er en annen side ved den japanske
arkitekturen der interessen ikke ligger i det forfinede og
komplette, men de ufullstendige, det improviserte, det
selvbygde og det litt stygge. "
Spesielt i generasjonen som var aktive på 50- og 60-tallet er påvirkningen fra Japan markant. Både for norske og nordiske arkitekter. Arne Korsmo, Jørn Utzon, Per og Molle Cappelen, Trond Eliassen og Birger Lambertz-Nilssen, var noen av dem som dro øst.
Til å møte Skajaa, kommer Mats Einevoll Heggernæs og Håkon Carlsen Vetlesen fra arkitektkontoret Et al. Kontoret ble etablert i 2022, og jobber med prosjekter i ulike størrelser, fra formgiving av objekter, bolighus og hytter, til byplanoppgaver. I sin praksis legger kontoret vekt på hvordan arkitektur bygges, og de samarbeider ofte tett med håndverkere for å skape enkle, rasjonelle og vakre rom og strukturer. Et al. har stor tro på en arkitektur hvor konstruksjonen i seg selv har et poetisk potensial, ikke ulikt det man finner i japansk arkitektur. Etter innledninger fra deltakerne, vil det være en samtale moderert av Ragnhild Havåg fra programkomiteen i OAF, der det også vil være mulighet for publikum til å stille spørsmål. Slik som: Hva har Skajaa funnet ut om studieturene etter krigen? Og blir norske arkitekter på reise i Japan i dag like inspirert som tidligere generasjoner?
Baren åpen kl. 17:30, og holder åpent til kl. 21:00
Velkommen!