– Riktig konkurranseform for krematoriet
– I en slik konkurranseform stiller alle likt, sier programmeringsarkitekt Margrete Fauskanger Lindseth i Bærum kommune om den åpne plan- og designkonkurransen om Haslum krematorium.

Hun mener det er viktig at kommuner går foran med gode eksempler på anskaffelser.
– Som byggherre har vi mange alternativer til hvordan vi kan anskaffe arkitekt på oppdrag. Vi så at det kunne være krevende, men ville gjøre det skikkelig med dette prosjektet. Da var det absolutt riktig med en åpen plan- og designkonkurranse, sier arkitekt MNAL Lindseth.
Kommunen lyste ut konkurransen for en transformasjon, oppgradering og videreutvikling av krematoriet på Haslum i Bærum i slutten av april 2024. Den startet med en åpen innledende prekvalifisering, der deltakerne anonymt skulle levere en konseptskisse på opptil tre A3-sider. Juryen valgte ut fire skisseforslag som gikk videre til selve plan- og designkonkurransen. 30. januar offentliggjorde kommunen at Asplan Viak og Erik Langdalen arkitektkontor vant konkurransen og at disse vil få en tjenestekontrakt for å utarbeide et forprosjekt for Haslum krematorium.
Behov for flere hoder
For å sikre kvaliteten hadde Bærum kommune et ønske om en gjennomgående anskaffelse hvor arkitektene følger prosjektet fra start til slutt.
– Vi tenkte at det nødvendigvis ikke var erfaring med kremasjonsanlegg som var avgjørende for å vinne konkurransen eller å kunne arbeide med anlegget, men en forståelse av den eksisterende arkitekturen. Vi trodde at ved å ha en åpen konkurranse ville vi få en bredest mulig tolkning av anlegget og mulighetene som finnes der. Dette ville berike diskusjonen rundt hva vi hadde som mulighetsrom. Det var behov for at flere hoder diskuterte og tegnet på dette prosjektet, fremfor at vi skulle anskaffe en leverandør. Variasjonen av forslag ga en rik diskusjon i juryens arbeid, og vi opplever at vi virkelig har sett alle muligheter, sier Lindseth.
– Det er også noe spennende ved å muliggjøre oppdraget for hvem som helst, og at man ikke blir vurdert som kontor, men på det faktiske forslaget. I en slik konkurranseform stiller alle likt.
– Det er et viktig arbeid NAL gjør ut mot byggherrer når det kommer til konkurranser.
– NAL var naturlig samarbeidspartner
Bærum kommune ba om bistand fra Norske arkitekters landsforbund (NAL) til å gjennomføre konkurransen. NAL plukket ut arkitekt Espen Eskeland MNAL til å sitte i juryen, og forbundets konkurranseleder Gisle Nataas var juryens sekretær. Arkitekt MNAL Knut Hjeltnes ble også bedt om innspill til juryeringen.
Margrete Fauskanger Lindseth satt i konkurransejuryen. Prosjektleder Stein Mortensen i Bærum kommune var juryens leder.
– For å sikre kvaliteten i prosessen var NAL en helt naturlig samarbeidspartner. Det var svært nyttig å kunne lære av foregående konkurranser, som Astruptunet og Charlottenlund kirke. Det sikrer kvaliteten at NAL har gjort dette før. Forbundets viktigste bidrag var å være en kvalitetssikrer og sparringspartner, og det var svært nyttig med konkurransesekretær i juryen. Dette er en viktig rolle i juryarbeidet som NAL håndterer svært bra, sier Mortensen.
Prosjektlederen understreker at det å gjennomføre en helt åpen arkitektkonkurranse som byggherre ikke er uten risiko.
– Det er tidkrevende, kostbart, og kan være uforutsigbart. Vi vet ikke hva som vil bli levert av forslag og det er en usikkerhet helt frem til vinneren blir kåret. Vi hatt et godt samarbeid med NAL gjennom hele prosessen og har fått den nødvendige veiledning vi trengte underveis. Vi er veldig fornøyde med samarbeidet gjennom det siste året, sier Mortensen.
– Det er et viktig arbeid NAL gjør ut mot byggherrer når det kommer til konkurranser. Det er dessverre ikke ofte det gjøres konkurranser, og det burde vært mange flere, men jeg tror at det hjelper at man som byggherre blir trygget av NAL i prosessen. Kunnskapsoverføring og erfaringer knyttet til denne anskaffelsen er viktig å nå ut med til byggherrer, sier programmeringsarkitekt Lindseth.
Godt eksempel
Lindseth og Mortensen opplever at de har lært mye av prosessen og håper de kan gå foran som et godt eksempel som gjør at det blir flere åpne plan- og designkonkurranser fra Kommune-Norge i fremtiden.
– Vi har fått flere positive tilbakemeldinger på konkurransegrunnlag, gjennomføring og vurdering, så vi opplever at dette har vært en vellykket konkurranse. Selvfølgelig er det ting vi kunne gjort annerledes, men samtidig er vi godt fornøyde med hvor vi har landet. Nå gleder vi oss til å samarbeide videre med Asplan Viak og Erik Langdalen arkitektkontor om Haslum krematorium, sier Margrete Fauskanger Lindseth.