NALs arbeid med arkitektkonkurransen om NRKs nye hovedkontor
Forrige uke ble arkitektkonkurransen for NRKs nye hovedkontor lansert. Norske arkitekters landsforbund har i lang tid jobbet med NRK for å få på plass så gode vilkår som mulig i konkurransen.
– Først og fremst har vi arbeidet for å påvirke NRK til å gjennomføre en arkitektkonkurranse hvor løsningsforslaget ble viktig. Dette kunne lett blitt en ren «anskaffelse av arkitekt» gjennom en tradisjonell utlysning basert på søknad, tilbudt personell, referanseprosjekter og pris, sier konkurranseansvarlig Gisle Nataas.
I tillegg har NAL arbeidet for å gjøre vilkårene så gode og relevante som mulig.
– NRK har vært lydhøre på mange områder, men har samtidig hatt sine krav bygget på egne erfaringer, sier Nataas.
– Vi har mulighet å påvirke hvilke fagpersoner som sitter i konkurransens fagjury og vi har fått inn løsningsforslag bestående av tegninger, som teller 40 %. Det er det enkeltkriteriet som teller mest, selv om vi gjerne skulle hatt dette enda høyere prioritert, sier fagsjef Kai Reaver, som har deltatt i prosessen sammen med Nataas og generalsekretær Kari Bucher.
– Hvilke innspill fikk NAL ikke gjennomslag for?
– NAL ønsket å sette kravet til omsetning lavere, slik at flere enkeltkontor kunne søkt om å prekvalifisere på egenhånd. På grunn om krav til høy omsetning må flere kontorer, som NAL mener kunne løst oppgaven på egenhånd, søke om prekvalifisering sammen med et annet kontor. Et slikt krav kan også favorisere større, eksisterende kontor, sier Nataas.
Selv om NRKs nybygg vil være en kompleks oppgave, har NAL ønsket å ha en arkitektkonkurranse som er så åpen som mulig. For NRK har det vært viktig med krav om erfaring/referanser på firmanivå.
– Kravet gjør det vanskeligere for unge arkitekter og gründere å vinne på å tegne det beste forslaget, og kan konsolidere markedet i noen få, svære kontor. Samfunnet visste ikke hvor den geniale idéen til operataket ville komme fra. Derfor var det viktig å legge til rette for at idéen kunne komme fra hvor som helst, sier fagsjef Kai Reaver.
NAL har ønsket:
- Å vise til at det er et faglig prinsipp at det beste forslaget skal vinne uansett hvem som står bak.
- Å fremheve mulighetsrommet arkitekten får til å være med på å utforme neste steg i planprosessen, og at for eksempel kvalitetsprogram ikke er bindende.
- NAL har vært skeptiske til om planforslaget er åpent nok til å kunne avholde en reell konkurranse om ulike løsningsforslag.
- NAL har forsøkt å skape et rom for at fagjuryen kan ta endelig avgjørelse, fremfor å kunne bli vurdert på de andre kriteriene som utgjør 60% (herunder som pris, referanser, og team).
Det NAL har fått gehør for er:
- Løsningsforslaget er vektet høyere enn opprinnelig utkast
- Kravet til omsetning er senket i forhold til opprinnelig utkast
- Bedre tid på utarbeidelse av løsningsforslaget (12 uker, var 5 uker)
- Honoreringen er økt vesentlig
- NAL innstiller ekspertene i juryen
- Utforming av det faktiske løsningsforslaget er bedret