Aktiviteter
Det fagsosiale fellesskapet er noe av det medlemmene setter høyest når det gjelder medlemskapet.
Planlegging og gjennomføring av medlemsmøter og arrangementer
Det fagsosiale fellesskapet er noe av det medlemmene setter høyest når det gjelder medlemskapet. Aktiviteter i lokalforeningen kan spenne fra rene medlemsmøter med foredrag, befaringer og fest til å debattere eller gjøre vedtak i saker som har særlig stor interesse for medlemmene. Det kan også arrangeres mer åpne informasjons- eller debattmøter om aktuelle problemstillinger lokalt eller regionalt, der man også invitere andre inn.
Sett det som medlemmene er opptatt av på dagsorden. Spør gjerne medlemmene om hva de ønsker av aktiviteter!
Medlemsmøtene kan også være en kombinasjon av fysiske og digitale møter. Å gjennomføre digitale møter på Teams eller andre digitale plattformer kan være en god idé for foreninger der medlemmene er spredt bosatt, slik at møtet blir tilgjengelig for flere. Det kan også være en god løsning om det er en foredragsholder som ikke har anledning til å komme fysisk.
Eksempelbank:
- Forelesning (ved en arkitekt/arkitektkontor eller andre)
- Temakveld om by- og stedsutvikling: Korte foredrag av flere innledere med samtale i etterkant
- Befaring til et nylig ferdigstilt prosjekt med omvisning ved arkitekt, evnt byggherre og rådgivere
- «Pecha-Kucha» med korte presentasjoner fra lokale arkitektkontorer
- Arkitektlunsj på Teams der en arkitekt/arkitektkontor presenterer et prosjekt
- After-work – uformell mingling
- Fredagspils
- Studietur
- Seminar og kurs (kan utvikles i samarbeid med NAL)
Arrangementsplanlegging
Vær ute i god tid med planleggingen. Det kan være lurt å tenke et halvår om gangen og jobbe for å ha programmet klart når halvåret starter. Noen ganger er det behov for å leie lokale eller en travel foredragsholder som skal inviteres. Medlemmene setter også pris på å få informasjon om foreningens aktiviteter i god tid.
I planleggingsarbeidet fordeles oppgavene i styret: Hvem skal ønske velkommen og hvem skal introdusere program eller foredragsholder etc? Hvem har ansvar for servering? Hvor lang tid tar de ulike programelementene? I tillegg til det faglige innholdet kan det være fint å sette av tid til mingling og samtale. Avklar i forkant om foredragsholder(e) ønsker honorar eller om det er aktuelt med en liten gave.
Avhengig av kostnader og økonomi i foreningen kan det være aktuelt med deltageravgift på arrangementet. Om det åpnes opp for ikke-medlemmer, bør det settes en deltakeravgift for disse. Unntak fra dette kan være for eksempel informasjons- eller debattmøter om byutvikling der for eksempel utviklere, politikere og innbyggerne også inviteres.
Huskeliste for arrangementsgjennomføring
- Ved leie av lokaler er det lurt å sjekke lyd- og lysforholdene i forkant, samt at det er god tilgjengelighet.
- Sjekk at teknikken fungerer før møtet starter
- Ønsk velkommen til møtet og presenter deg selv og din rolle i foreningen. (Om det er andre fra styret til stede, presenter gjerne dem også.)
- Om prosjektor skal brukes, kan det være fint å lage en slide med foreningens logo samt en slide om arrangementet og programmet (f.eks. gjenbruk av det som er brukt på nettside og i nyhetsbrev).
- Om det skal være en pause, er det lurt å opplyse om det når arrangementet starter.
- Informer om toaletter og rømningsveier
- Introduser og takk av foredragsholderen på en hyggelig måte
- Sett av tid til spørsmål fra deltakerne
- Overhold tiden som er avsatt
- Takk for oppmøtet og informer gjerne om neste arrangement
- Skal det avholdes debatt, er det egne «regler» for gjennomføring