Debatt: Tromsø kommune bør vurdere om de er på rett spor med denne anskaffelsen
Tromsø kommunes ambisjoner med Kulturkvartalet støttes, men ikke ved å skumme fløten på usportslig vis, skriver NAF-leder Navid Navid i Nordlys.
Debattinnlegget ble publisert i Nordnorsk debatt / Nordlys 3. september 2024.
Vi i Nord-Norges arkitektforening (NAF) og Norske arkitekters landsforbund (NAL) ønsker å uttrykke vår støtte til Tromsø kommunes ambisjoner om å skape et nytt Kulturkvartal som kan bli et viktig landemerke for byen. Dette prosjektet har potensial til å berike bymiljøet og tilby innbyggerne nye opplevelser og hverdagskvaliteter. Det er det ingen tvil om.
Likevel må vi påpeke at den pågående «arkitektkonkurransen» ikke sikrer at disse ambisjonene blir realisert. Kommunen tilbyr en svært lav konkurransesats per deltakende kontor, som ikke dekker kostnadene for det omfattende materialet de krever. Dette har Tromsø kommune, som sitter i førersetet, blitt gjort oppmerksom på.
Vi har bedt kommunen justere konkurransevilkårene og leveringskravene i tråd med det vi anser som god praksis for å sikre den arkitektoniske kvaliteten prosjektet fortjener. NALs konkurranseavdeling er landets fremste innen å bistå kommuner med å utforme bærekraftige prosesser og konkurranser som fremmer samfunnsutvikling og arkitektonisk kvalitet. Tromsø kommune har imidlertid vist liten interesse for dette eller for å endre kurs.
Vi føler at dette gjør konkurransen til en slags utholdenhetsprøve over hvem som kan blø mest i en tidlig fase, i håp om mer arbeid senere. Dette er en strategi hvor større aktører med økonomisk ryggrad har en fordel, mens underskogen av små og mellomstore kontorer ikke har råd til å delta. Å indirekte legge opp til en ekskludering av deltakelse er alvorlig, fordi det svekker konkurransens formål – å få fram det beste forslaget for Kulturkvartalet. Hvis man tenker i prosent og kroner hva realiseringen av et Kulturkvartal totalt sett vil koste, utgjør dette innledende og viktige arbeidet sannsynligvis en liten promille (og som alle vet, er promillekjøring sjeldent en god idé).
Spørsmålet vi nå stiller oss er: Sikrer konkurransen i sin nåværende form virkelig Tromsøs egne ambisjoner og den arkitektoniske kvaliteten vi alle ønsker, eller prioriteres kjappe løsninger over de beste ideene? Enhver kommune har en viktig rolle i å forvalte lokale tjenester og ressurser, og det gjelder hele landet. Tromsø er ikke unik i denne situasjonen, så hvem skal sikre at lokale myndigheter rundt omkring i landet ikke skummer fløten på usportslig vis? Kommuner bestemmer selv hva de ønsker å gjøre, på lik linje med kontorer som deltar på slike oppdrag. Det vi i Arkitektforbundet kan gjøre, er å bidra med oppmerksomhet rundt de prosjektene og rammene vi føler undergraver arkitektenes vilkår, og krysse fingrene for at de involverte velger å gjøre noe med det selv.
I kjølvannet av sommerens store arkitekturdebatt i Tromsø, med høy grad av interesse og engasjement blant byens innbyggere, bør kommunen vurdere om de er på rett spor med denne anskaffelsen. Tiden er inne for å vurdere om konkurransen bør fortsette i sin nåværende form, eller om justeringer er nødvendige for å støtte opp om målet om å skape et Kulturkvartal av høy kvalitet – og en bærekraftig prosess.
Navid Navid, leder i Nord-Norges arkitektforening