Nytt
Publisert 18. februar 25
Av: Oslo arkitektforening

Hva skjer med Arkitekturens hus?

Publisert 18.02.2025
Av: Oslo arkitektforening

Vi er godt i gang med forprosjektet for ombygging av Arkitektenes hus til et åpent, utadrettet og tilgjengelig Arkitekturens hus– et møtested for alle arkitekturinteresserte!Dette er en spennende prosess som vi ønsker at flere skal få innblikk i. Derfor planlegger vi en fast spalte i nyhetsbrevet om fremdrift og viktige milepæler med arbeidet med nye Arkitekturens hus.  

 

Publisert: 27. februar 2025

Rammesøknad

Vi sendte ut nabovarsel 20. februar og gjør oss klare til å sende inn rammesøknaden. Link Arkitektur er engasjert som ansvarlig søker, og AGP er ansvarlig prosjekterende. Styret i Arkitektenes hus eiendom vurderte at selv om vi ikke har et endelig vedtak om ombygging og oppgradering vil det senke risikoen å ha en rammetillatelse. På denne måten avdekker vi om noe kan være utfordrende for ønsket ny bruk, eller som har konsekvenser for byggekostnader og kalkyle hvis det må omprosjekteres.

 

Teamet har også hatt befaring og flere samtaler med Byantikvar, og vi opplever at det har vært en god dialog så langt.

 

Møte med Sparebankstiftelsen

Vi hadde oppstartsmøte med Sparebankstiftelsen mandag 24. februar. Her snakket vi om prosjektet og fikk høre om erfaringer fra Sentralen ved Linn Catrine Lunder og Sofienbergprosjektet ved Stian Schjelderup.

Sparebankstiftelsen ønsket å ha et oppstartsmøte med oss etter tildeling, da Arkitekturens hus er et prosjekt som treffer på mange satsningsområder til stiftelsen, både arkitektur og fysiske omgivelser, nærmiljø og kulturarv.

OAF og NAL sine representanter i den nyopprettede programgruppen til Arkitektenes hus eiendom deltok sammen med styreleder, daglig leder og arkitektene AGP. Styreleder Jørn Mortensen introduserte våre visjoner og hvor vi er i prosessen.

Ulrika Staugaard og Linn Cathrine Lunder fra Sparebankstiftelsen ledet møtet og hadde invitert med Stian Schjelderup, som har tidligere og nåværende ambisiøse prosjekter finansiert av stiftelsen. Vi fikk vite litt om hvorfor vi hadde fått en stor tildeling, og at stiftelsen er fleksible til omdisponering av midlene for å treffe vårt behov, og er veldig interessert i å lære av pågående prosjekter for å utvikle sine virkemidler. Vi fikk også høre mye med overføringsverdi, både fra opprettelsen og videre drift av Sentralen, men også Sofienberg kirke.

Vi avtalte et nytt møte hvor vi skal få gå mer i detaljene på drift og økonomi, og utviklingsarbeid med sentralen 2.0.

 

Publisert: 18. februar 2025

I juni 2024 vant forslaget «Permakultur» konkurransen om det nye Arkitekturens hus i Josefines gate. Siden har vinnerne dannet et nytt kontor, Ásgeirsson Gervais Pløhn AS (AGP). De har nå startet arbeidet med å utarbeide forprosjektet. Arkitektenes hus eiendom har kontrahert en prosjektleder på deltid. De har sammen med en rekke andre fag revidert konkurranseutkastet og jobber nå med rammesøknadstegninger og kalkyle. 

 

Vi er glade for å ha mottatt 1,1 millioner kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til prosjektering, og for å utrede formidlings- og publikumsdelen av Arkitekturens hus. Dette arbeidet pågår nå våren 2025.  

 

Vi jobber for tiden med mange ting parallelt i forprosjektet som i hovedsak skal være ferdig før påske: 

  • Forprosjekt prosjektering: AGP har jobbet videre med prosjektering av en nydelig og nøysom ombygging til et mer åpent og utadvendt Arkitekturens hus. (Eller kanskje skal det hete Arkitekturhuset?) En rekke andre fag har også sett på løsninger, og det har blitt avholdt møter og befaring med Byantikvar, og forhåndskonferanse med Plan- og bygningsetaten.  

  • Involvering av brukere: I løpet av prosessen har både NAL og OAF hatt medvirkningsmøter og arrangementer for å få tilbakemelding på vinnerutkastet, og om hva vi ønsker at Arkitektenes hus/ Arkitekturhuset kan inneholde og bidra med for landets arkitekter. AGP har blant annet presentert og fått innspill i digitalt lokalforeningsmøte, og innhentet innspill fra ansatte i NAL. OAF har hatt åpent medvirkningsverksted på Arkitektenes hus hvor mange gode idéer kom fram. 

  • Kalkyle: Til det reviderte mulighetsstudiet av Transborder studio fra 2022 ble det høsten 2022 laget en kalkyle som gjorde at valget falt på konseptet Arkitekturens hage. Det innebar en skånsom oppgradering av bygningsmassen, og var utgangspunktet for konkurransen. På tre år har det skjedd mye, og noen av de økonomiske forutsetningene kan være endret. Kalkylen skal snart oppdateres basert på omforent løsningsforslag og forprosjekt, og vi er spente på resultatet! 

  • Organisering og driftsmodell Arkitekturens hus/Arkitekturhuset: Det er fortsatt mange spørsmål som vi ønsker å finne ut av, om hvordan huset skal fungere i praksis, og hvordan visjonen skal ivaretas. Her er vi så heldige å ha fått midler av Sparebankstiftelsen til å hyre inn kompetanse på blant annet drift, juss, og organisasjonsstrukturering. Det er opprettet en egen programgruppe som sammen med styreleder i eiendomsselskapet skal utarbeide beslutningsgrunnlag. 

  • Rammesøknad: Vi velger å sende inn rammesøknad innen vi formelt har vedtatt igangsetting av detaljprosjekt og byggefase, på grunn av en helhetlig vurdering av kostnader, risiko, fremdrift og tidsbruk. Vi får avklaringer om det er deler av prosjektet som må løses annerledes, og klarer å opprettholde fremdrift. 

  • En nettside for Arkitektenes hus/ Arkitekturhuset er under arbeid, og vil bli lansert snart. Her vil prosjektet formidles gjennom en egen kanal, slik at man kan følge med på den spennende prosessen fram mot et nytt hus! 

 

Frem mot sommeren kommer vi også til å se på: 

  • Midlertidig aktivisering. Vi har blant annet søkt om grønne midler av Oslo kommune for å aktivisere forhagen med flere mindre tiltak, og vi vil fortsette med aktiviteter i Hagestuen, også i første byggefase.  

  • Leietakere til kontorlokalene på huset. Hvem skal ha kontorplass i Josefines gate i fremtiden? I tillegg til de leietakerne som ønsker å bli værende, har vi plass til nye. Hvilken utleiestrategi skal vi ha, og hvordan kan kontorplassene og formidlingsdelen utfylle hverandre?  

  • Finansiering. Hovedsakelig skal byggekostnaden finansieres via banklån. For å få lån til oppussing ønsker banken sikkerhet i leiekontrakter. Vi jobber også med søknader om flere typer finansiering. 

  • Driver til servering. Første etasje i Josefines gate 32, også kalt Hagestuen er tenkt som et serveringslokale, åpent for alle. I høst gjorde AGP en innledende analyse med intervjuer av mulige drivere for å få innspill til serveringskonseptet i Hagestuen. Vi skal fortsette å finne rett driver til caféen som skal etableres. Finnes det noen synergier mellom å drive café og drive andre deler av aktiviteten på huset?  

 

Forprosjektet og designfasen har kommet langt, men før prosjektet kan gå videre er det en rekke viktige beslutninger som må tas. Generalforsamlingen i AS Arkitektenes Hus og Arkitektenes hus AS skal beslutte at prosjektet gjennomføres. (Se diagram) Representanter fra OAF og NAL trenger på sin side mandat fra sine organisasjoner, ved beslutning i OAF sitt styre og generalforsamling og NAL i sitt Landsstyre og Representantskap (alle lokalforeningene i NAL). Vi jobber hardt med å få frem et beslutningsgrunnlag som viser både risiko og økonomiske konsekvenser i tillegg til et flott prosjekt som svarer på vår visjon om en transformasjon og fornyelse av Arkitektenes hus til et åpent hus for alle arkitekturinteresserte! 

Bilde fra medvirkningsverksted
Bilde fra medvirkningsverksted