Nye Nesna
Nesna fikk hjelp av Bylivsenteret og arkitektteam til å planlegge bærekraftig stedsutvikling.
Jeg syns det er gledelig å se at kommunen har oppdaget at bruk av arkitektkompetanse er nyttig
Våren 2021 gikk et enstemmig kommunestyre i Nesna inn for å sette i gang et stedsutviklingsprosjekt for å styrke kommunens kvaliteter og gjøre den bedre. Bylivsenteret i Norske arkitekters landsforbund har vært kommunens rådgiver, for å hjelpe dem med å få på plass riktig arkitektkompetanse og gjennomføre parallelloppdrag.
Nord universitet valgte i 2019, til store protester, å legge ned Campus Nesna fra 2022. Parallelloppdraget inngår i kommunens omstillingsarbeid. Det skal skapes nye arbeidsplasser i Nesna. Stedsutvikling, omdømme og attraktivitet er viktige elementer i en slik satsing samt planlegging og tilrettelegging for næring i sjønære områder.
– Parallelloppdrag er et godt verktøy for arbeid med stedsutvikling. Jeg har fått øyene opp for verdier som arkitektur, design og ombruk. Vi har mange ambisjoner og har nå et totalkonsept som binder hele stedsutviklingen sammen. Vi ser frem mot å ta dette videre, og har fått et godt verktøy for å skape en ønsket utvikling i Nesna-samfunnet, sier prosjektleder Halvor Hilmersen i Nesna kommune.
Nesna har noen utfordringer som er beskrevet i parallelloppdraget. De ønsker et bedre havneområde med klare trafikkløsninger og trygge forhold for myke trafikanter. Det trengs møtesteder for ungdom, bedre kvalitet på grøntanlegg og parker og satsing på sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.
To arkitektteam, begge med lokale innslag, ble valgt til oppdraget:
- DRMA AS, Studio NN og Bjørbekk & Lindheim AS
- Kaleidoscope Nordic AS og VALRYGG Studio
– De to arkitektteamene leverte mange gode ideer til konkrete tiltak og prosjekter, og foreslo ulike utviklingsstrategier for Nesna. Jeg syns det er gledelig å se at kommunen har oppdaget at bruk av arkitektkompetanse er nyttig, både for å se nye muligheter til å gjøre lokalsamfunnet attraktivt, og for å visualisere visjoner og tenke strategisk, sier Lise Larstuvold i Bylivsenteret.
Last ned prosjektrapporten: