Folk
Publisert 07. juni 23
Av: Annicken Vargel

Engasjerte medlemmer: Jostein Gundersen-Aksnes

–I sum kan jeg vel si at opplevelsene jeg får som lokalforeningsleder fungerer som bensin på bålet, sier Jostein Gundersen-Aksnes i Telemark arkitektforening.

Publisert 07.06.2023
Av: Annicken Vargel
Jostein Ø. Gundersen-Aksnes Foto: Thomas Skinnemoen
Jostein Ø. Gundersen-Aksnes Foto: Thomas Skinnemoen

Hvorfor har du valgt å engasjere deg i Arkitektforbundet?
– Her velger jeg å sitere en slagkraftig film fra 90 tallet, The Boondock Saints: Den største synd er gode menneskers likegyldighet. Jeg regner med at dette sitatet er tatt fra en fornuftig filosof eller liknende, men uavhengig dets opprinnelse kan jeg vel si at mitt engasjement i NAL er en måte å ikke være likegyldig på. Bli god er noe jeg stadig jobber med.

Hva får du faglig ut av arbeidet som lokalforeningsleder?
– Det jeg syntes er kjekkest med stillingen som lokallagsleder er personene jeg kommer i kontakt med. Enten det er bibliotekar på Skien bibliotek, prosjektleder i kommunen, journalist i Bø Blad eller andre medlemmer i NAL. De har alle en erfaring eller et personlig synspunkt som utvider både min faglige og personlige horisont. Deres engasjement er smittsomt. Så vil jeg trekke fram verdien av fysiske arrangementer og befaringer. Diskutere ufiltrert med fagfeller og høre på presentasjoner om forskjellige type prosjekter. Fysisk tilstedeværelse, enten det er på befaring eller på en presentasjon, setter seg i kropp og sjel på en måte som teamsmøter ikke får til. Jeg er utdannet ved Bergen arkitekthøyskole og der er fysiske opplevelser av bygg og tegninger en viktig del av formdiskusjonene. Det opplever jeg nå å ha fått tilbake i arrangementene med lokalforeningen.

– En mer krevende side av rollen som lokalforeningsleder er de diplomatiske øvelsene. For meg er det nytt å uttale seg på vegne av en forening eller velge å ikke uttale seg på vegne av foreningen. Det er en hårfin balansegang å uttrykke seg på vegne av noen og ikke blande inn personlig agenda. Heldigvis er jeg en del av et vitalt og fornuftig styret som er med å vurdere sakene vi får inn. Lokalavisene i regionen kontakter oss regelmessig for innspill. Disse henvendelsene gjør at jeg følger mer nøye med på lokale og regionale begivenheter. Det gir meg et større innblikk i regionen enn hva jeg ville fått ellers. Vi skulle gjerne hatt mer tid til å skrive leserinnlegg og delta i offentlige debatter.

– Foreningen har som mål å være en deltakende og synlig aktør i nærmiljøet. Det har ført til at vi har arrangert to barneverksteder på Skien bibliotek. Der opplevde vi at det kom barn og voksne fra alle samfunnslag med alle slags forutsetninger. Det var givende. I sum kan jeg vel si at opplevelsene jeg får som lokalforeningsleder fungerer som bensin på bålet. Jeg ser at arkitekter og arkitektur utgjør en forskjell i folks hverdag.

Hva jobber du med som arkitekt, og har du eventuelt noen hobbyer eller interesser du vil dele litt om?
– Min karriere som arkitekt er relativt kort, men jeg har allikevel fått muligheten til å tegne og prosjektere et bredt spekter av prosjekter. Det være seg alt fra hus til boligfelt og badeanlegg til besøkssenter i nasjonalpark. I dag jobber jeg med to helt ulike prosjekter: det ene er et detaljprosjekt av kommunalteknisk anlegg med bærekraftige løsninger i fokus, og det andre er et forprosjekt av dagsenter for personer med fysiske funksjonsnedsettelser. Sistnevnte prosjekt passer meg som hånd i hanske med tanke på at jeg har vært utøvende sykepleier i over 10 år. Jeg har også fått spillerom fra arbeidsgiver til å starte et samarbeidsprosjekt med fylkeskommunen og den lokale yrkesskolen. Vi har nettopp prosjektert ferdig en sykkelbane i lokalt trevirke som skal bygges i Skien sentrum. Byggesøknaden er sendt og nå leter vi etter neste prosjekt. Dette er et spennende samarbeid som skaper lokalt engasjement. For min del skaper samarbeidet arbeidsglede i arbeidshverdagen. Utenom jobb og lokalforeningen driver jeg stort sett med småbarnslivet. Så det blir med arkitekturen og livet.