Engasjerte medlemmer: Gitte Langlo
Som leder av Møre og Romsdal arkitektforening kjenner Gitte Langlo på utfordringene med å få nok arkitekter og kompetanse ut i distriktene. Derfor synes hun det er spesielt motiverende å bidra til et levende lokalt arkitektmiljø.
– Hvorfor har du valgt å engasjere deg i NAL?
– Jeg syns det er viktig at vi arkitekter organiserer oss slik at vi står sterkere og har et forbund som kan jobbe med viktige fanesaker. Og det er fint at vi har lokalforeninger som sørger for at vi har et lokalt engasjement og treffpunkt. Jeg har vært med i styret i Møre og Romsdal arkitektforening flere perioder. Hovedgrunnen til at jeg syns dette er givende, er at jeg da kan både treffe gode fagfeller i faglige og sosiale sammenhenger og påvirke hva vi skal bruke midlene våre til. Jeg er spesielt opptatt av å få utvikle arkitektkompetansen lokalt, slik at vi er konkurransedyktige både nasjonalt og internasjonalt.
– Hva får du faglig ut av arbeidet som lokalforeningsleder?
– Jeg får mye ny faglig innsikt, fordi vi har fått til å arrangere flere fysiske kurs her i Ålesund. I tillegg har vi hatt digitale kurs, lunsjpresentasjoner og fysiske samlinger i byene i fylket. Der samles vi og streamer NAL-kurs som lokalforeningen kjøper. Dette er veldig besparende for medlemmene. Vi slipper å reise til Oslo hver gang vi skal ta et kurs, og vi treffer andre som jobber i samme arbeidsmarked og situasjon. Som lokallagsleder treffer jeg mange interessante folk, får være med på representantskapsmøter og Arkitekturdagen, og lærer mer om hvordan organisasjonen fungerer. Nettverksbygging er veldig motiverende i disse sammenhengene. Og så er det spesielt motiverende å ha følelsen av å bidra til å ha et levende arkitekturmiljø i vårt vidstrakte og litt grisgrendte fylke. Jeg brenner for det lokale og særegenhetene ved vår del av landet. Samtidig ser jeg at det er vanskelig å nå ut til hele fylket. Det blir mest aktivitet i Ålesund og Molde, fordi det er der det er flest arkitekter. Jeg tenker på de arkitektene som sitter ute i distriktet, kanskje litt alene eller med få medarbeidere i små firma. De må kanskje overnatte for å delta på lokalforeningens arrangement, og det kan bli kostbart å delta. Derfor syns jeg det er flott at NAL streamer og tar opptak, det gir oss mulighet til å kunne tilby kunnskapsløft på en mer rettferdig måte. Jeg kunne ønske at vi kunne få til mer for disse medlemmene og i alle delene av fylket, men det er en stor utfordring.
Lokalforeningen har et tett samarbeid med fylkets NIL-avdeling, og vi prøver å dra med NLA-avdelingen også. Det gjør at vi får til mer for medlemmene og jeg skulle gjerne sett at alle tre foreningene ble samla under en paraply, for ute i distriktet er vi så få at vi bør forene kreftene våre for å gjøre det interessant å være medlem og i det hele tatt jobbe i utkantene! En sterkere og mer synlige arkitektforening ville også kunne gjøre det lettere å bygge kompetanse lokalt og få nyutdannede til å ønske seg ut av storbyene – for det å få nye arkitekter til å komme og bli værende er utfordrende.
– Hva jobber du med som arkitekt?
– Jeg har hatt et litt uvanlig langt utdanningsløp. Jeg hadde drømmen om å bli arkitekt fra jeg var barn, og gleden var enorm da jeg som 20-åring kom inn på NTH. Underveis i arkitektstudiet fikk jeg og mannen min tre barn, og jeg valgte å ta en pause og være hjemmearbeidende i 8 år. Jeg tok da NKIs interiørkurs og litt frilans tegneoppdrag, slik at jeg holdt meg i ånde samtidig som jeg hadde noen utrolig berikende år sammen med barna. Jeg er veldig glad i å studere og har nesten alltid ett eller annet studie på gang. I fjor sluttførte jeg og en kollega en master i prosjektledelse og samhandling. Det henger sammen med at jeg aldri har kommet skikkelig igang med 3D-modellering og derav jobber mest som arkitekt i skisse- og konseptfasen, og ofte er prosjekteringsgruppeleder og prosjektleder. Det er et bevisst valg, for da kommer jeg tettere på byggherre og kan være med og prøve å påvirke oppdragsgiver til å gjøre gode valg i tidligfase. Det er jo her en legger grunnlaget for vellykkede prosjekt. Jeg var daglig leder i en 15-års periode, men har nå latt yngre krefter slippe til i firmaet ART arkitekter og ingeniører. Jeg har arbeidet der hele tiden og eier en tredjedel av firmaet. Jeg er spesielt glad i å jobbe med offentlige prosjekter, og skoler er kanskje favoritten.
– Og utenom jobben?
– Jeg elsker å lese alt mulig, både faglige ting og skjønnlitteratur, og er veldig glad å gå på kino og all slags live underholdning. Og så liker jeg godt å gå turer i fjell og skog, og det har vi jo masse av her på Sunnmøre, så jeg bor midt i smørøyet! Ellers er jeg opptatt av miljøet og ved siden av å streve med å få til mer miljøvennlig og bærekraftig prosjektering, sysler jeg med grønnsaksdyrking, kompostering i hagen, og har begynt å ta bussen når jeg pendler til hovedkontoret. Koronaperioden førte jo med seg én god ting, nemlig at vi tok i bruk Teams. Det ble en ny hverdag da jeg kunne redusere pendlingen. ART holder til på Moa i Ålesund og det tar over en time hver vei. Teams gjør det eklere å opprettholde god kontakt med kollegene mine, fordi vi nå faktisk «møtes» lettere! Det har frigjort mer tid til fritid, selv om jeg ofte havner foran PC-en for å jobbe med et spennende prosjekt eller med lokalforeningsarbeide, så jobben som arkitekt har nok alltid vært en av mine største interesser!