Folk
Publisert 24. oktober 24
Av: Annicken Vargel

Engasjerte medlemmer: Camilla Langeland

Som medlem av Pris- og stipendkomiteen har Camilla Langeland i Pushak lært mye om hva andre arkitekter er interesserte i - for eksempel forholdet mellom arkitektur og kunstig intelligens.

Publisert 24.10.2024
Av: Annicken Vargel
Camilla Langeland er medlem av Pris- og stipendkomiteen i NAL.
Camilla Langeland er medlem av Pris- og stipendkomiteen i NAL.

– Hvorfor har du valgt å engasjere deg i NAL?
– NAL trenger at medlemmer engasjerer seg for at det skal gå rundt. Så da jeg ble spurt om være med i Pris- og stipendkomiteen takket jeg ja til det. Det er også en fin anledning til å bli bedre kjent med NAL som organisasjon og med arbeidet den gjør, og en mulighet for å lære noe nytt og bli kjent med nye mennesker.

– Hva får du faglig ut av arbeidet som medlem av Pris- og stipendkomiteen?
– Hovedoppgaven til Pris- og stipendkomiteen har vært å dele ut Statens kunststipend til arkitekter. Dette arbeidet, der vi går igjennom søknader og diskuterer i komiteen, har gitt anledning til å sette seg inn i mange spennende og veldig forskjellige prosjekter. Søkerne er arkitekter i alle aldre som driver med egeninitierte prosjekter som ligger i grenseland mellom arkitektur og kunst. Oppgaven vår er å støtte gode faglige initiativ, som gjerne kan utvikle nye sider ved faget. Arkitektfaget spenner bredt, og det har vært lærerikt og interessant. Det er spennende å se hva folk holder på med, hva de er opptatt av, og hvilke faglige tema som engasjerer. Det har for eksempel vært mange søknader som handler om forholdet mellom kunstig intelligens og arkitektur. Og om gjenbruk. Søknadsmassen viser imponerende driftighet, initiativ og engasjement. At stipendkomiteen for arkitekter nå blir avviklet er derfor veldig synd. Kulturdirektoratet har bestemt at utdeling av stipend til arkitekter skal samles i en felles stipendkomité for mange kunstfelt. Dermed blir stipendkomiteen for arkitekter erstattet av en sentralisert ordning som er mye mer ressurskrevende og mindre målrettet, og det blir vanskeligere å sikre en god vurdering av søknadene fra arkitektene. Avviklingen av stipendkomiteen for arkitekter kan på sikt være uheldig for arkitektfagets utvikling.

 – Hva gjør du på jobb – og på fritiden?
– I Pushak jobber jeg med mange ulike typer prosjekter, alt fra større bolig- og transformasjonsprosjekter til små hytter og innredningsprosjekter. Jeg er delaktig i alt fra konseptfase til oppfølging på byggeplass, og liker godt denne variasjonen. Med tre barn gir fritidsinteresser litt seg selv, egentlig. Men jeg er veldig glad i å være ute i naturen, og opplever at det gjør godt for kropp og sjel å være i fjellet, i skogen eller ved sjøen. Selv en liten tur i skogen kan gi en stor ro i kroppen. Nå har en god venninne lært meg å finne sopp også, så skogen har blitt enda litt mer opplevelsesrik. Jeg har spilt tennis i noen år nå, og det er gøy å lære noe nytt selv om man er voksen. Så familie, natur og tennis, i den rekkefølgen, er fritidsinteresser jeg har glede av.